Fructose komt voor in onder andere fruit en groenten. Dit is een natuurlijke variant, maar het wordt ook kunstmatig toegevoegd aan andere producten. Is het dan nog wel gezond? En wat doet deze fruitsuiker eigenlijk met je lichaam? Wij vertellen het je in deze blog!
Wat is fructose?
Fructose komt van nature voor in honing, fruit, groenten en vruchtensap. Het wordt daarom ook wel fruitsuiker genoemd. Deze natuurlijke vorm van fructose is niet schadelijk voor je gezondheid. Maar fructose wordt ook gebruikt als zoetstof in bijvoorbeeld koekjes, snoepjes en frisdrank. Deze vorm heeft geen goede invloed op je lichaam en kan beter vermeden worden. Fruitsuiker behoort net als alle suikers tot de koolhydraten.
De meeste suikers bestaan uit fructose en glucose. Tafelsuiker bestaat bijvoorbeeld voor 50% uit fructose en 50% uit glucose. Er zitten verder geen verschillen in de voedingswaarden van deze suikers. Toch is fructose twee keer zo zoets als glucose en wordt het langzamer verwerkt in je lichaam.
Waar zit fruitsuiker in?
Fructose zit van nature in groente en fruit. Dit wil niet zeggen dat je geen groente en fruit meer moet eten. Er zitten namelijk ook veel andere gezonde voedingsstoffen in die je lichaam nodig heeft waaronder vitamines, mineralen en vezels. Deze gezonde voedingsstoffen zorgen ervoor dat een deel van de effecten van fructose onschadelijk maakt.
Maar fructose komt ook voor als zoetstof in bewerkte voedingsmiddelen. Het zit bijvoorbeeld verwerkt in chocolade, drop, jam en hagelslag. Daarnaast is het ook verwerkt in pudding en sauzen zoals ketchup en curry.
Hoeveel fructose mag ik eten?
Uit onderzoek blijkt dat matige fructoseconsumptie in een gezond voedingspatroon past. Dit is ongeveer 30 – 60 gram per dag. Meer dan 100 gram per dag kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten. Je kan het dus zeker blijven eten maar let goed op de hoeveelheid!
Hoe je lichaam reageert
Fruitsuiker wordt door je lever omgezet in glucose en wordt daarna als energie gebruikt. Je lever kan slechts een kleine hoeveelheid in een keer omzetten. Dit betekent dat wanneer je te veel fruitsuiker binnenkrijgt, slechts een deel wordt omgezet in energie en de rest wordt opgeslagen als lichaamsvet.
Afvallen en fructose
Fructose zit verwerkt in veel ongezonde producten zoals snoepjes, koekjes, brood, sauzen en ontbijtgranen. Wanneer je in een korte tijd veel fruitsiuiker binnenkrijgt wordt er dus een deel omgezet in lichaamsvet. Hierdoor kom je dus bij in gewicht. Om dit te voorkomen moet je dus opletten op de hoeveelheid fructose die je inneemt.
Volg je het Proday proteïne dieet? Dan raden wij aan om in de eerste fase helemaal geen fruit te eten. Zo weet je zeker dat je niet te veel fruitsuiker binnenkrijgt. Vanaf fase 2 mag je wel weer diverse fruitsoorten gaan eten maar ook met mate. Bekijk in onze brochure de fruitwijzer om te weten welk fruit je mag eten en in welke hoeveelheid.
Is fruitsuiker verslavend?
Ons lichaam is niet gebouwd op te veel zoetigheid. Fructose is erg zoet en kan verslavend werken omdat je went aan de zoete smaak. Je hebt er daardoor steeds meer van nodig om die ‘suikerkick’ te krijgen. Een suikerverslaving is heel vaak een fructoseverslaving.
Is fruit nu wel of niet gezond?
Fruit is zeker gezond! In sommige fruitsoorten zit wel veel fruitsuiker, maar dit wordt gecompenseerd door de andere gezonde voedingsstoffen. Het is wel het beste om vers fruit of diepvriesfruit te eten. In gedroogd fruit zit namelijk vaak meer fruitsuiker en dat wil je voorkomen.